Mutluluk her zaman vardır, en karanlık zamanlarda bile. Yeter ki ışığı açmayı unutmayın.
- Albus Dumbledore

1 Aralık 2014 Pazartesi

Dünyadan Havacılık Kazaları



Dünyanın en güvenli ulaşım aracı olarak uçaklar gösterilmektedir. Peki uçaklar gerçekten o kadar güvenli mi? Elbette bir çok uçak kazası da meydana gelmekte fakat uçak sayısının, otomobil sayısının yanında çok az kalması dolayısıyla, uçağın yaptığı kazalar oransal olarak en az görünüyor. Her uçağa bindiğimizde yaşadığımız tedirginlik, bize o uçağın da pekala düşebileceğini düşündürüyor.

Tarihte yer almış en fazla ölümlü 10 uçak kazası...




10.  Kore Havayolları Uçuş:707


Tarihin en şüpheli uçak kazalarından. 1983 yılında Sovyetler ve Amerika arasında işlerin gergin olduğu bir dönemde Kore havayollarına ait uçak navigasyon sistemlerinde olan bir arıza nedeniyle Sovyet havasularına izinsiz giriş yapar. Uçağı casus zanneden Sovyet kumandanları uçağı vurur ve düşürürler. Kara kutular açıldıktan sonra anlaşılan duruma göre pilotların gayet rahat oldukları ve başlarına geleceklerden habersiz oldukları gözlenir. Hala tarihin bir çok komplo teorisine konu olan trajedisidir. 
Ölü sayısı 269.

9.  American Airlines Uçuş 191



Kötü bir şöhrete sahip DC-10 uçağının sebep olduğu bir kaza daha. Bu kaza aynı zamanda Amerikan topraklarında gerçekleşen en büyük uçak kazası. Kalkış anında sol motor kopar ve kanadın bir kısmını da beraberinde götürür. Pilotlar kanadın hasarlı olduğundan habersiz kalkışa devam etmeye ve normal motor arızası durumlarında iniş prosedürünü gerçekleştirmeye çalışır. Sol kanadı kontrol edemeklerinden yere çakılırlar, uçağın parçaları etrafa saçılır ve yerde bulunan iki insanı öldürür. Toplam ölü sayısı 273′tür.

8. İran Havayolları Uçuş:655


İran – Irak savaşında, İran hücum botlarının Amerikan helikopteriyle dalaşmasının ertesi günü yine aynı helikopter tarafından kimliği karıştırılarak vurulan Airbus’ın yolcu sayısı 290′dı. Amerika hala özür dilemeyi reddederken İran’da olayın hala “uluslararası suç” olduğunu savunuyor.

7. Air Africa



Bu kaza maalesef yerde ölenler sayısıyla açık ara en önde. Angola militanlarına benzin ve silah taşıyan kaçak bir kargo uçağı kalkış için gerekli hıza ulaşmadan kalkmaya çalışır. Sonucunda bir pazar yerine düşen uçak yerde bulunan 348 kişiyi öldürür ve 500 kişiyi yaralar. Tahmin edilene göre uçağın içinde 2 kişi vardı ve ikisi de yaşamını yitirdi.

6. Suudi Arabistan Havayolları Uçuş: 163


Kalkıştan hemen sonra kargo kısmında yangın çıkan uçak hava alanına geri döner ama tahliye ve yardım işlemleri gecikince 301 kişi dumandan boğularak ölür. En trajik kazalardan biridir.

5. İran Kargo Uçağı Kazası


İran’ın tutumundan dolayı hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmeyen bir kaza. Tahminlere göre İran Devrim Muhafızlarını taşıyan uçak sisten dolayı yere çakılıyor. Bu kadar büyük bir kazadan hiçbir bilgi erişimi olmaması ise İran’ın tutumunu gösteren bir örnek. 
Ölü sayısı 301.

4. Türk Hava Yolları


Yine bir DC-10 vakası ve zamanının en ölümü uçak kazası. İzleyenler bilir, Snatch filminde ana karakterin adının Turkish olmasının sebebi de bu kazadır. Paris’ten havalandıktan 15 dakika sonra kargo kapağının fırlaması sonucu uçağın basıncının düşmesi sonucu gerçekleşmiştir. Pilotlar uçak ormanlık alana düşmeden önce 72 saniye kadar kurtarmayı denemişler ama başaramamışlardır. DC-10′lerde kilit sistemini yapan firmanın itirazına karşı kargo kapakları dışa doğru açılıyordu. Bu aslında tüm uçaklar için tehlikeliydi ama DC-10′ler için bu gözardı edilmişti. Kazadan sonra kargo kapaklarının düzeltilmesi ise kötü bir şaka gibi. 
Ölü sayısı 346.

3. Charkhi Dadri Çarpışması


27 kişilik eski bir savaş uçağı ile Suudi Arabistan hava yollarına ait bir yolcu uçağının çarpışması. 90′lardan önce tarihe karışan radar sistemini yenilemeyen Delhi kulesinin yanlış bilgiler vermesi sonucu savaş uçağı Boeing’in kanadını ikiye yarar, iki uçak da düşer. Kurtulan yoktur. 
Ölü sayısı: 349

2. Japonya Havayolları Uçuş:123


Tarihin tek uçağın karıştığı en büyük kazası. Orta tarafın bozulmasıyla hidrolik yağının akmasından uçak kontrol edilemez hale gelmiş ve ordan oraya savrulmuştu. Olayın sebebinin 7 sene önce bir inişte kuyruk kısmının hafif zarar görmesi ve doğru tamir edilememesi olarak ortaya çıktı. Kuyruğa atılması gereken yama normalde 3 katlı olması gerekirken sadece 2 kat atılması ve bunun bir sürü uçuştan sonra tutmaması. Teknisyenin basit bir hatasına hayatlarımızın bağlı olduğunu bilmek biraz ürkütücü.
Ölü sayısı 520.

1. Tenerife Faciası


Ne mutlu bize ki tarihte böyle bir facianın yaşanması neredeyse imkansız. Hayatını kaybedenler ne kadar talihsiz ki böyle bir kazanın olması için olması gereken her şey ard arda olmuş. Terörist saldırısından dolayı kullanıma kapanan büyük Las Palmas hava alanı yerine Kanarya Adalarında daha küçük olan Los Rodeos kullanılıyordu. Tek uçuş yolu olan bu hava alanında KLM uçuş için ilk sırayı alır Pan Am hava yollarına ait uçak ise 4. çıkışa doğru yönlendirilir. Çıkış yolları numaralandırılmadığı için yanlış yola giren Pan Am hava yollarına ait uçağa KLM havalanırken çarpar. 2 uçak da infilak eden kazada 581 kişi ölmüş 61 kişi ise kurtulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder